Dutch painting artist melda@meldawibawa.nl   

Online solo expositie ‘Thuis’

Vanwege Corona, gaat de lockdown vanaf 19 december van start. De Schierstins in Veenwouden waar mijn expositie plaats nam moest hierdoor ook dicht. Jammer, maar niet getreurd! Je kunt thuis op de bank van deze expositie genieten door de film hiervan online te bekijken. Onderin deze pagina kun je de catalogus van de expositie bekijken door op de afbeelding van de schilderijen te klikken.

Geniet van de film en mocht je belangstelling hebben voor mijn schilderijen, neem gerust contact op met mij. Veel kijk plezier!

Melda Wibawa

Melda is opgegroeid in Jakarta en woont sinds 2000 in Leeuwarden. Als kind tekende ze veel. Ze volgde een opleiding architectuur en heeft een aantal jaren als architect gewerkt maar kwam later terecht in de webdesignwereld. Het tekenen verdween derhalve naar de achtergrond.
In juni 2019 is zij Cum Laude afgestudeerd aan De Foudgumse School in Foudgum.
In hetzelfde jaar won zij een prijs van het talentontwikkelingsproject ‘Verhalen in het Landschap’. Haar werk werd ook geselecteerd voor Zomer Expo 2017 en was zo in museum De Fundatie in Zwolle te zien.
Melda maakt stadsgezichten, interieurs, portretten, maar ook landschappen. Ze werkt het liefst ‘en plein air’ om voeling te hebben met het onderwerp.

Ter ere van haar vijftigste verjaardag organiseert zij in ‘De Schierstins’ haar solo expositie met de thema ‘Thuis’. Voor deze expositie laat zij kijkers zien wat thuis is voor haar. Belevenis, herinneringen en gevoelens die zij koestert toen zij nog in Indonesië woonde, schoonheid en veelzijdigheid van haar nieuwe ‘thuis’ in Nederland probeert zij op haar schilderijen en schetsen te laten zien in drie verschillende thema’s. Ze komt met de serie ‘Rain on me’, ‘Familieportretten’, ‘Bloemen’ en ‘Schetsen van stadstaferelen’

Familie portret

Als klein kind van een hard werkendefamilie had Melda een onbezorgd leven. Haar moeder was huisvrouw. Haar vader was een handelaar die vaak weg van huis was om te verdienen. Als de oudste van drie meisjes groeide zij op als een zelfstandig en nieuwsgierig meisje. Zij moest alles ontdekken want zij wilde van alles weten. Haar moeder omschrijft haar als een ondeugend, creatief en leergierig klein meisje. Zij hield van babbelen en zingen. Zij ging vaak alleen op stap en praatte onderweg. Als u goed naar de schilderijen van klein Meldaatje kijkt dan ziet u dat zij graag met u wil babbelen. 
Alle schilderijen van de serie familieportret zijn gemaakt vanuit zwart wit foto’s uit de collectie van haar moeder. Melda leefde zorgeloos in haar riante ouderlijk huis. Het huis was omringd door een grote tuin waar zij vaak speelde. Pratend rondlopend met een sleutelbos of emmertje in haar hand, begonnen haar eerste avontuurtjes in de tuin met mango, banaan, en veel verschillende bomen. Er zijn nog veel herinneringen aan dit huis, een stabiele basis die zij altijd koestert en graag op doek vastlegt.

‘Rain on me’

In haar geboorteland wordt regen gezien als een geschenk uit de lucht. Na maanden droogte is regen daar zeer welkom. Iedereen is blij, kleine kinderen rennen naar buiten, spelen in de regen, volwassenen lopen te zingen en genieten van de frisse lucht, bloemen en bladeren kijken omhoog, iedereen voelt zich blijer. Voor Melda is regen blijdschap. 
In deze serie maakte zij regenschilderijen bekeken door de ruiten van haar auto. Abstracte vormen zijn hier soms het resultaat daarvan. Blijdschap, abstractie en kleurenspel zijn de kracht van deze serie.

Bloemen

Melda heeft altijd een zwak voor bloemen. Zij is opgegroeid in een groot huis met een grote tuin in het centrum van de grote stad, Jakarta. Er groeiden daar in de tuin heel veel verschillende bomen en planten en door het vochtige klimaat, zijn de kleuren van de bloemen daardoor minder vibrant dan hier in Nederland. Toen Melda voor het eerst de lente in Leeuwarden meemaakte, keek zij (en nog steeds) vol bewondering naar de eerste sneeuwklokjes of crocussen. Zo mooi en helder van kleur. Zij raakt nooit uitgekeken om deze ‘beauty’ te bewonderen onderweg naar iets. Zij geniet intens van het bewonderen van en kijken naar mooie bloemen, niet om te tuinieren, (want zij houdt niet van modder en ‘viezigheid’), maar zij voelt zich fantastisch elke keer als zij een ‘bloemenzee’ ziet. Haar liefde voor bloemen versterkt haar ‘Thuis’ gevoel in Nederland,. Er zijn minder goede momenten, maar ook veel goede en prachtige momenten!

Stadstaferelen (schetsen)

Toen ik in Nederland kwam wonen, ruilde ik Jakarta met Leeuwarden. Ondanks groot verschil tussen deze steden zoals formaat als drukte, voel ik me direct thuis toen ik daar kwam wonen. Mijn liefde voor deze stad leg ik vast in mijn pen tekeningen op papier.
Leeuwarden is mijn stad. 

CATALOGUS